Pasvorm van een schoen
Goede schoenen zijn belangrijk voor het lichaam, niet alleen om lekker te kunnen lopen maar ook om voetproblemen te voorkomen. Wanneer iemand brede voeten heeft of een hoge wreef is het vaak lastig om in de gewone schoenwinkels te slagen en goed passende schoenen te vinden. Ondanks het kopen van een schoen aan het einde van de dag, worden er vaak concessies gedaan en uiteindelijk schoenen gekocht die in de loop van de dag gaan knellen. Ook met een hele smalle voet is het soms lastig om de juiste schoen te vinden en wordt vaak met een inlegzooltje gerommeld om niet teveel in de schoenen te schuiven. Dit is niet nodig als men weet wat de juiste lengte- en wijdtemaat is van de voeten.

Lengtemaat
Het bepalen van de lengtemaat van de schoen is per individu verschillend. In de algemene normen geldt dat de lengtemaat van de schoen 1 tot 1,5 cm langer moet zijn dan de voetlengte. Tijdens de afwikkeling van de voet zakt de voet in de lengteboog wat door, waardoor de voet langer wordt en extra ruimte nodig heeft in de schoen.
Het blijkt dat bij een planus voettype, een voet waarbij de boog ver doorzakt en met name de talonaviculaire gewrichten veel buiging maken, meer lengte toegift nodig is dan bij een cavus voettype, die vrij stug blijft staan. Men zou kunnen stellen dat een cavus voettype relatief minder lengte toegift nodig heeft dan een planus voettype. Dit maakt waarom er een variatie is van 1 tot 1,5 cm voor de extra lengte toegift en dit per individu verschillend kan zijn.

Wijdtemaat
Naast de gebruikelijke lengtematen, hebben schoenen ook wijdtematen. In de winkels treft men meestal schoenen met wijdtemaat G, de gemiddelde breedte voor een schoen. Het verschilt nog wel eens per merk hoe wijd een schoen uitvalt. Dit hangt af van de gebruikte leest, of het een Europese of Engelse betreft en van het materiaal. De wijdte zegt iets over de verhouding tussen de lengte en breedte van de voet. Als men weet wat de wijdtemaat is, vergemakkelijkt dit het zoeken naar de schoen met de perfecte pasvorm. Een schoen speciaalzaak heeft vaak de mogelijkheid om de juiste lengte- en wijdtemaat op te meten.

De meest voorkomende wijdtematen voor schoenen
E = extra smalle voet
F = smalle voet
G = gemiddeld
H = iets breder
K = brede voet
M = zeer brede voetmaat