Podotherapie in Beweging gaat zich extra richten op kinderen. In de praktijk blijkt dat veel ouders niet goed weten wanneer zijn/haar kind zich volgens de juiste normen ontwikkeld. Heeft deze pijn te maken met groeipijn of is er een duidelijke oorzaak voor te vinden? Vanuit dit punt komt richting de podotherapeut vaak de vraag of de stand- en/of houdingsafwijkingen op latere leeftijd problemen kunnen gaan geven. Het doel van de kinderpodotherapeut is aandacht te geven aan deze hulpvraag en indien nodig de juiste (podotherapeutische) zorg te verlenen.

Veelvoorkomende klachten bij kinderen
Indien een kind in zijn ontwikkeling achter blijft ten opzichte van zijn leeftijdgenootjes, veel valt of struikelt, vaak zwikt, moeite heeft met bepaalde bewegingen en/of klaagt over pijn kan de podotherapeut wellicht wat betekenen. Tijdens een onderzoek kan worden beoordeeld of de voetstand en/of manier van lopen invloed heeft op de klachten. Ook bij specifieke klachten door de groei, zoals pijn in de hiel (Morbus Sever) of knie (Morbus Osgood Schlatter), maar ook bij het snel afslijten van de schoenen kunnen podotherapeutische hulpmiddelen, zoals zolen, de klachten verminderen.

Multidisciplinaire samenwerking
Sommige afwijkingen zijn niet alleen op te lossen door Podotherapie, maar vereisen soms een goede samenwerking met een andere discipline. Kinderfysiotherapie, cesartherapie, de kinder- of jeugdarts en het consultatiebureau zijn bijvoorbeeld een aantal disciplines welke een toegevoegde waarde kunnen hebben bij onze therapie. Niet alleen een juiste voetstatiek en –dynamiek vanuit een zooltherapie zijn belangrijk, ook onder andere de houding en spierfuncties. Door een multidisciplinaire samenwerking te ontwikkelen kan een kind gerichter worden geholpen en sneller van zijn klachten afkomen.

Nelke Lathouwers
In de persoon van Nelke Lathouwers gaat Podotherapie in Beweging haar kennis verbreden op het gebied van Podotherapie en Kinderen door de multidisciplinaire samenwerking te versterken. Door het volgen van gerichte cursussen en het meelopen met verschillende disciplines (of zorgverleners) zal Nelke proberen om voor de meest voorkomende ziektebeelden een bijpassende behandeling op te stellen. Haar doel is sneller en doelgerichter een oplossing voor een klacht te realiseren met als resultaat ‘blije kindervoeten’.